Soğuk Ayran Aşı Çorbası


glutensiz çorba

Soğuk Ayran Aşı çorbasının bende çok ayrı bir yeri vardır.. Üniversitede okurken tek başıma yaşadığım dönemde bazen bir arkadaşımın evinde kalırdım, özellikle de final dönemlerinde :) Arkadaşımın çok sevdiğim annesi Risale Teyze biz ders çalışırken hep Ayran Aşı Çorbası yapardı.
Finaller için sabahlarken arada çorbamızı da içerdik. Bugün de çorbayı yaparken hep o günleri andım.

Ramazan ayında olduğumuz için iftarda hep çorbaya ihtiyaç duyuluyor. Havalar da ısınmaya başladığına göre bu sefer soğuk bir çorba denemek istedim. 


Bu çorbanın orjinali tabi ki buğday ile ama glutensiz hazırlamak için kinoa kullandım. Harika oldu.

Öncelikle kinoa ile ilgili ufak bir bilgi vermek istiyorum. Bazen kinoanın tadının acı olduğu ile ilgili sorular geliyor. Aslında acı değil, eğer kullanmadan önce 1 saat kadar suda bekletir ve 3-4 su iyice yıkarsanız tadı muhteşem olur. Haberiniz olsun :)

Buzlukta her zaman haşlanmış nohut bulundururum ama sizin yoksa bu çorba için 1 su bardağı kadar haşlanmış nohut kullandım. Önceden haşlamanız gerekiyor.

Kinoayı az önce yazdığım gibi suda bekletip sonra da yıkadım. Üzerini örtecek kadar su ekleyip yaklaşık 15 dk. haşladım. Haşladığım kinoalara haşlanmış nohutları da ekleyip beraber 2- 3 dk. daha haşladım.

Ayrı bir kapta yoğurda kesilmemesi için yavaş yavaş haşladığım kinoa ve nohutun suyundan ekleyerek hızlıca karıştırdım. Ilıştırdığım yoğurdu da yavaş yavaş tencereye ekleyip karıştırdım.

2-3 dk. daha pişirip ocaktan aldım ve soğumaya bıraktım. Üzerine zeytinyağı ve bol nane ekledim.

Hem çok besleyici hem doyurucu hem de glutensiz Soğuk Ayran Aşı çorbamız hazır oldu.

Afiyet olsun.

Malzemeler:

1 sb haşlanmış nohut
1 çb kinoa
1 sb yoğurt (kendim mayalamıştım.)
1 lt su
Tuz, nane
Zeytinyağı

Hiç yorum yok