Yumurtadan Ekmek olur mu? Oopsie Ekmeği


yumurta ekmeği

Oppsie Ekmeği / Yumurta Ekmeği Tarifi 

Sağlıklı beslenme çalışmaları kapsamında herkes ekmekten uzaklaşmaya çalışıyor ama glutensiz ekmek alternatifleri de arıyor :) Hatta bu sebepten sizlerle Ekmeksiz 10 Kahvaltı Önerisi yazımı paylaşmıştım.

Yıllardır duyarım ama yumurtadan ekmek yapımı hep saçma gelmiştir. Cloud bread, oopsie bread, karatay ekmeği, dukan ekmeği gibi çeşit çeşit adı var. Hatta oopsie ekmeğinin adı da güya yapan kişi un koymayı unutmuş sonra "Oops" demiş, ekmeğin adı da böyle çıkmış. Valla hiç inandırıcı gelmedi ama neyse :)

Uzun süredir beni takip edenler mısır unu, karabuğday unu, hindistan cevizi unu, kinoa unu ile çeşitli denemelerimi zaten gördüler. Ama bu ekmek çeşidi yeni, aslında kendisine tam olarak ekmek denemez. Ama ben çok sevdim, şimdi bundan 1000 çeşit üretirim😊


Tarifi de hem çok pratik hem de çok basit.


3 yumurtanın beyazını 1 çay kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı kabartma tozu (karbonat kullananlar da var.) ile tamamen beyaz köpük olana kadar çırptım. Çırptığınız kaseyi çevirdiğinizde akmaması lazım. Kıvamı böyle kontrol edebilirsiniz.


karatay ekmeği

3 yumurtanın sarısını da yağlı beyaz peynir/lor/krem peynir (tercih sizin) ile çırptım. Ben krem peynir kullandım ama en kısa sürede lor peyniri ile de deneyeceğim.

Yumurta sarısının olduğu karışımı köpük haline gelen yumurta beyazına yavaş yavaş ekleyip, karıştırdım. Bu aşamada biraz hassas davranmak lazım, çok hızlı karıştırırsanız sönmesini sağlarsınız, sonra hayal kırıklığı olmasın :)



Kepçe ile alıp yağlı kağıdın üzerine 7 adet ayırdım. 150 C'de 25 dk. pişirdim. Pişer pişmez yağlı kağıt üzerinden almayın, 10 dk kadar soğumasını beklerseniz çok daha rahat, parçalanmadan ekmeklerinizi alabilirsiniz.



Tost, pizza, lahmacun denemeleri gibi değişik planlarım var. Bakalım nasıl olacak.

*2 parça ekmeği bir gece buzdolabında beklettim ve sabah salçalı, peynirli bir tost yaptım. Sonuç muhteşem oldu. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Unsuz tost daha ne olsun :)


tost


Afiyet olsun.

6 yorum

  1. Merhaba peynir miktarı nekadar olucak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, peynirin cinsine göre değişiklik gösterebiliyor ama bu tarifte krem peynirde iki dolu yemek kaşığı kullanmıştım. Önemli olan peynirin parça parça içinde kalmaması, yoksa eriyip şeklini bozabilir. Sevgiler

      Sil
  2. Süt ve süt ürünleri tüketmiyorum. Içine peynir yerine alternatif bir şey olmaz mi? Hiç bsey koymadan da olmaz sanki. Bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün aynı şeyi düşündüm. Bende aynı şekilde şuanda peynir tüketmiyorum. En kısa sürede deneyeceğim. Peynir yerine biraz bol baharat eklersek olabilir diye düşünüyorum :)

      Sil
  3. Un kattırmadın ama ben katıcam

    YanıtlaSil