Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?


kemik suyu tarifi

Kızım doğduğundan beri neredeyse 10 yıldır kemik suyu hep hayatımızda var. Hiç bir zaman da hazır satılan bulyonları almadım, açıkçası sayılan faydaları da hiç inandırıcı gelmedi. Evet kemik suyu yapımı biraz uzun süren, aşamalı bir iş ancak faydalarını düşündüğümüzde değer nitelikte bence :)

Aslında bizim kültürümüzde çok uzun yıllardır kemik suyu var ancak popüler kültüre Hollywood yıldızları sayesinde geçti. Salma Hayek cildimin güzelliği kemik suyu sayende dediği anda herkes kemik suyu aramaya başladı :)

Ancak kemik suyu ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar da çok var ne yazık ki. Bu yüzden hem kendi deneyimimi aktarabileceğim hem de beslenme konusunda ünlü doktorların yaklaşımlarını aktarabileceğim bir yazı hazırlamak istedim. Hepimizin bu konuda farklı bir görüşü var. Kimimiz kemiği yıkamadan hemen haşlıyor kimimiz fırında biraz pişirip sonra haşlıyoruz, kimimiz ise farklı sebzeler ekliyoruz ama hangisi acaba doğru ya da bizim için faydalı olan kolajeni nasıl daha iyi elde edebiliriz.
Faydalandığım kaynakları yazının altında belirttim, orjinal sitelerinden ve kitaplardan yazıları sizde inceleyebilirsiniz.

Kemik suyu nasıl hazırlanır?

Kemik suyu aslında bizim sağlıklı bir şekilde kalabilmemiz ve bağışıklık sistemimizi desteklememiz için en büyük yardımcılarımızdan. 

Hadi şimdi kahvelerinizi bırakın ve keyifle kemik suyunuzu yudumlayın:)


Malzemeler:
  • 3 adet iri parça ilikli dana kemik
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 3 parça kereviz sapı
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yk kaya tuzu
  • 2 adet sarımsak
  • Zencefil
  • 3 lt su
kemik suyu

* Öncelikle kemikleri 1 saat kadar suyun içinde beklettim. Böylece kemiğe ait kir, kan gibi maddelerin hepsi suya karıştı. 

* Kemikleri sudan çıkartıp yıkadıktan sonra da düdüklü tencerenin içine koydum. Evdeki en derin ve büyük tencerem olduğu için onu tercih ettim ama kemikleri basınçla pişirmedim tabi ki. Maratonumuz 14 saat sürdü :)
* Havucu ufak parçalara doğradım, soğanı da birkaç parçaya ayırıp kereviz sapı, sarımsak, tuz ve sirke ile birlikte tencereye ekledim. 
Ufak bir not:Sirkeyi kemiklerdeki minerallerin suya geçmesini sağlamak için kullanıyoruz.

Suyu ekledikten sonra ocakta en kısık ateşte (ateş neredeyse görünmeyecek şekilde) 14 saat kadar pişirdim. Kemik suyu yapım aşamasında kesinlikle suyun fokurdayarak kaynamaması gerekiyormuş, bu şekilde kaynadığında istediğimiz kadar kaliteli kolajen elde edemiyormuşuz, aklınızda olsun.
Slow cooker ile de kemik suyu yapanlar var, böylece sabit bir ısıda ve sürede pişmesini sağlayabiliyorlar. Aranızda slow cooker kullanan var mı? Eğer varsa ve bana yazarsa çok sevinirim çünkü kullananlarında deneyimini merak ediyorum.
kemik suyu

Yaklaşık 8 saat sonra kemiklerin iliklerini bıçak yardımıyla dışarı çıkardım böylece suya karıştılar ve hem daha lezzetli hem de kemik suyunun daha koyu kıvamlı olmasını sağladılar.
Eğer kemiklerin pişme sürecinde tencerenizde köpük oluşursa kesinlikle köpükler alınarak atılmalı, kemik suyunun içine dahil olması engellenmeli. Bunu da ufak bir not olarak belirtmek istedim.
bone broth

14 saat sonunda kemik suyu oluşum işlemi bittikten sonra soğuması için bıraktım. Soğuduğu sürece yağı ayrı bir şekilde üstünde toplanıyor ve beyaz bir tabaka oluşturuyor. Eğer isterseniz kemik suyunuzu yağı ile birlikte saklayabilirsiniz ama bazı uzmanlarda fazla yağı ayırmak amacıyla bu tabakanın alınmasını öneriyor. O yağı da ayrı bir kaba alıp omletlerde, yemek yapımında da kullanabilirsiniz.
Kemik sularını minik buz poşetlerine döktüm böylece rahatlıkla ufak parçalarda ve kullanmak istediğim miktarda alabiliyorum. Buzdolabında kemik suyu 4 gün bekleyebilirmiş ancak buzlukta bekleme süresi 9 aya kadar uzayabilirmiş.
kemik suyu

Kemik suyunun faydaları nelerdir?

*En çok tercih edilme sebeplerinden birisi sanırım kolajen yapısı ve cildi güzelleştirmesi. Kırışıklıkları da engellediği ve azalttığı söyleniyor. Ayrıca tırnakların ve saçların da yapısını destekliyor.
*Birçok otoimmun hastalığın aslında doğrudan bağırsaklar ile ilişkili olduğu söyleniyor. Bağırsaklardaki probiyotik sağlığını destekliyor. Eğer geçirgen bağırsak sendromunuz varsa bunu iyileştirmek için ve bağırsaklardaki minik delikleri kapatmak için kemik suyu içindeki kolajene ihtiyacımız var. İyileşme sürecinde iyi bir destekçi olduğu belirtiliyor.
*Kemik ve eklem rahatsızlıklarına iyi geliyor. Ayrıca içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile yara, kırık ve çıkıkların daha kolay iyileşmesini sağlıyor.

*Yemeklere lezzet veriyor. Ayrıca ucuz ve ev yapımı bir mineral takviyesi :)

Kaynaklar:
Karatay Mutfağı - Prof. Dr. Canan Efendigil Katatay

9 yorum

  1. NEVİN ALATLI18 Nisan 2017 13:32

    Ben de kağıt bardaklara koyuyorum çıkarması kolay oluyor.Malesef düdüklünün basıncıyla 3-4 saat pişiriyorum.Acaba böyle faydası olmuyor mu ki?Gene oluyodur birazcık😊Ben de 6 senedir evden eksik etmemeye çalışıyorum.Paça çorbası ve kemik suyu benim içon özellikle önemli.Romatizmam var çünkü...Teşekkürler bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, düdüklüde kemik suyu hazırlandığında kolajen miktarının azaldığı veya bizim ihtiyacımız kadar verimli olmadığı söyleniyor. Bu yüzden çok kısık ateşte, kaynatmadan pişirmek gerekiyormuş. Çok geçmiş olsun, umarım kemik suyu çok faydalı geliyordur. Sevgiler

      Sil
  2. Eline sağlık Hande'cim harika bir tarif olmuş bende yapıp tüm yemeklerimde kullanıyorum.Ayrıca paça eklem ve diz ağrılarına çok iyi geliyor hamilelikte de kullandım diz ağrılarıma çok iyi geldi.Tavuk suyuna göre biraz daha uzun süreç.

    Ekşi mayalı ekmek tarifini bekleyenlerdenim :) Birde o maya nasıl besleniyor çok kaynak var ama sen yaparsan heh bu dicem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Deniz'cim :) Ekşi maya konusunda yoğun baskı var, herkes soruyor. Zor bir süreç ama bende çok denemek istiyorum. Umarım denediğimde tutar. Sevgiler.

      Sil
  3. Merhaba,
    Tarifler gerçekten çok başarılı emeğinize sağlık, bende düdüklüde pişirmeyi düşünüyordum öyle besin değerini çok mu etkiler, düdüklüde 1 saat pişirsem kısık ateşte olmaz mı sizce, tecrübeniz den destek rica etsem. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkur ederim. Elinden geldiğince öğrendiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.
      Düdüklüde kemik suyu hazırlandığında kolajen miktarının azaldığı veya bizim ihtiyacımız kadar verimli olmadığı söyleniyor. Bu yüzden çok kısık ateşte, kaynatmadan pişirmek gerekiyormuş. 1 saattede tabi ki kemik suyu olur ama faydası tartışmaya açık. Sevgiler

      Sil
  4. Merhaba,
    Öncelikle harika tarif için çok teşekkürler, ilk hafta sonu deneyeceğim. Kaynak olarak verdiğiniz linkleri meraktan kurcalamak istedim ama neredeyse hiç biri çalışmıyor, bilgi vermek istedim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Vegandbones marka kemik suyu hakkında ne dersiniz.Hazır olması büyük kolaylık ama şüphe de duyuyorum bir yandan.Yeni tarifiniz paça çorbası belki hazırlık süresi açısından daha kısa olduğu için iyi.Ben de önceden bir kez paça denemiştim, zahmetli geldi ama faydasını düşününce heves ediyor insan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, marka hakkında yorum yapmam zor, kendim kemik suyu yapmayı tercih ediyorum. Paca corbası da sanıldığı kadar zahmetli değil aslinda :)

      Sil