Amaranth nasıl patlatılır?

amaranth nasıl patlatılır


Aylar önce adı ne değişikmiş denemem lazım diye düşünüp almıştım. Sonra uzun süre ne yapacağımı bilemediğim için dolapta kinoaların yanında kavanozda bekledi. “Amaranth nasıl yenir?” diye araştırma yaparken fark ettim ki pek faydalıymış. Hem faydalarını hem de nasıl kullanıldığını yazmak istedim.

Amaranth Bitkisinin İçeriği ve Faydaları

Amaranthı (Horoz ibiği) yaklaşık 500 yıl önce Aztek ve İnka’lar tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Zaten faydalı, sağlıklı ne varsa Aztekler tarafından kullanılmış :) Bir bildikleri vardır diye düşünüp ne yaptılarsa aynısını yapmak lazım.



Amaranthın lif içeriği yüksek olduğu için sağlığımız için çok faydalı olduğu ve birçok hastalık ile savaşırken destekçimiz olabileceği belirtiliyor. Ayrıca lif içeriği yüksek olduğu için kilo vermek isteyenler, diyet yapanların en çok tercih ettiği besin desteklerindenmiş.

Ayrıca vitamin bakımından da oldukça yüksek olan bu bitki içeriğinde B2 vitamini, B9 vitamini (folik asit), kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengin olduğu belirtiliyor.

Amaranth nasıl kullanılır?

Haşlayarak salatalarda, çorbalarda kullanılabilir, mutfak robotundan geçirip un haline getirilip kullanılabilir ya da mısır gibi patlatılarak kullanılabilir. Patlatma kısmı çok eğlenceli, ilk denemede yaktım ama ikinci deneme başarılı oldu.

Amaranth nasıl patlatılır?

Öncelikle tavada patlatmamanızı öneriyorum, ufak olduğu için patlayıp her yere dağılıyor. Ben derin bir çelik tencerede patlatmayı tercih ettim.
Tencereyi ısıtıp, daha sonra da biraz su dökerek gereken ısıya ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettim. Bir yemek kaşığı amaranthı tencereye döküp patlamasını seyrettim. Arada karıştırın, çok hızlı yanabiliyor. Zaten 5-6 saniye içinde patlıyor. Çok uzun süre tencerede bekletmeyin yoksa hemen yanıyor :)




Afiyet olsun :)

2 yorum

  1. İki denemeden sonra nihayet patladılar tabanın ısısı daha hazır değilmiş meğe. Supermiş iyiki almışım amaranthı..
    Tugberm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk deneme biraz zorluyor haklısınız ama sonrasında rahat :) Ellerinize sağlık

      Sil