Unsuz Paça Çorbası

paça çorbası

Çok uzun süredir evde paça çorbası yapma isteğim vardı ama nasıl yaparım, kokusu evden nasıl çıkar, unsuz paça çorbası nasıl olur gibi bir sürü soru işareti yüzünden vazgeçiyordum ama eşimin aşil tendonu kopunca ve ameliyat sonrası bağ dokusunu en iyi iyileştiren besin paça çorbası olunca kolları sıvayıp mutfağa girdim.

Kabul ediyorum zor bir deneyimdi, çok ağır kokuyordu ayrıca nedense ayakları mutfak tezgahında görünce tuhaf bir şekilde huzursuz oldum ama sonuçta "Muhteşem olmuş :)" cümlesi ile tüm sıkıntılar uçtu gitti.


Daha önceden Canan Karatay'ın Karatay Mutfağı kitabını almıştım, bu konuda da tecrübeli olmadığım için kitapta ne yazıyorsa o şekilde çorbayı yaptım. 

Paçanın pişirilmeden önce mutlaka çok iyi temizlenmesi gerekiyor, bizim paçalarımızı bir arkadaşımızın annesi yıllardır aldığı kasaptan bizim için aldı, sağolsun. Bu yüzden güzel temizlenmiş bir şekilde geldi.
Ama temiz olmayanlar için önce tütsülenmesi ve bıçakla kazınması, ayrıca tırnakların arasındaki kıl keselerinin tuzla ovularak yıkanması gerekiyormuş.

karatay mutfağı

Paçaları yıkadıktan sonra bir kaba koyup üzerine sirkeyi döktüm ve 30 dk. kadar beklettim. 1 gece sirkeli suda bekletip ertesi gün pişirenler de oluyormuş, böylece pişerken daha az koku oluyormuş, aklınızda bulunsun:)

Paçaları sirkeli sudan çıkardıktan sonra düdüklü tencereye koydum ve üzerine suyu ilave ettim. 1 saat pişirdim. Piştikten sonra biraz soğuması için beklettim. Daha sonra paçaları tencereden çıkardım ve etlerini kemiklerinden ayırıp küçük parçalara böldüm. Burada dikkat etmek gerekiyor araya küçük kemik parçaları karışabilir. 

Böldüğüm etleri bir tencereye koydum ve üzerine süzerek paça suyunu ekledim. Tuzunu ekleyip, 5 dk. daha pişirdim.

Yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıp daha sonra terbiyelemek için yavaş yavaş çorbaya ekledim. İsteğinize göre baharat ekleyip lezzetlendirebilirsiniz.

Ayrıca instagram hesabımda paça çorbasının evde yarattığı kokuyu nasıl yok edebileceğimi sormuştum. Gelen önerilerin bazılarını da sizler için derledim. Belki işinize yarar :)

*Bence küçük tüp ve balkonda pişirme önerisi en güzeliydi ama bizim evde balkon yok :)
*Sirkeli su kaynatmak
*Pişirirken içine havuç, soğan, maydonoz eklemek
*Bir gece sirkeli suda bekletmek
*Kısık ateşte kahve kavurmak
*Tavada ekmek yakmak (bu öneri epey ilginç geldi)
*Kaynatırken içine ekmek kabuğu atmak

Afiyet olsun.

Malzemeler:
5 adet kuzu paçası
1 çb üzüm sirkesi
6 su bardağı su
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Tuz, karabiber


Kaynaklar:
Karatay Mutfağı - Prof. Dr. Canan Efendigil Katatay

8 yorum

  1. Soylediklerinize ilave olarak koku icin pacalari tencereye koyduktan sonra kaynama noktasinda suyunu degistirin yeni suyuna sogan maydanoz havuc biryemek kasigi sirke koydugunuzda hic koku olmuyor. Mutlaka oneririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim:) Acaba suyu değiştirdiğimizde çorbanın faydasını azaltır mıyız? Siz ne düşünüyorsunuz?

      Sil
  2. Tabi ki azalir.iyi bir fikir degil.koksa da cok faydali beni bazen zorlas da iciyorum

    YanıtlaSil
  3. Hic yapmadim tatmadimda bu corbayi..Temizleme kismi beni hep geri adim .attirdi..Belki bu yazidan sonra cesaret edebilirim..Şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kadar kimse paça corbasina önyargılı olamaz ama keşke daha önce içseymişim dedim. Geeçekten guzel oldu. Denemekten zarar gelmez. Ev biraz kokuyor ama :(

      Sil
  4. Elinize sağlık, eşinize de geçmiş olsun.Unsuz paça çorbası yapmadıklarından dışarıda içmek mümkün değil...

    YanıtlaSil