Karabuğdaylı Granola Bar


glutensiz bar

Geçen gün Jamie Oliver'ın bir programını izledim. Bir çocuğun başına ufak bir kamera takıldı ve çocuğun gözünden marketteki ürünlerin nasıl görüldüğü ile ilgili bir deney yapıldı. Aslında böylece market stratejileri de ortaya çıkmış oldu. En çok satın alınan ürünler zaten çocukların göz hizasındaki ürünlerdi.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama kasa yanında hep sakızlar, çikolatalar ve minik barlar satılıyor çünkü alışveriş sırasında ve ödeme için sıra beklerken herkes acıkıyor :)


Neyse bu pratik tarifle onlardan almanıza gerek yok, kendiniz hemen yapabilirsiniz.

Karabuğdayları bu tarifte iki şekilde kullanabilirsiniz. 

1.Karabuğdayları üzerini örtecek kadar sıcak suda yaklaşık 2 saat bekletin. Karabuğday sıcak suda beklediğinde yumuşuyor bu yüzden ekstra pişirmenize gerek kalmıyor.

2. Filizlendirme Mucizesi: Bakliyat Filizlendirme yöntemi ile karabuğdayları filizlendirip kullanabilirsiniz.

Çiğ bademleri mutfak robotundan geçirdim ama toz haline getirmedim, parçalı bıraktım. Kuru üzüm, badem ve karabuğdayı bir kapta karıştırdım. 

Genellikle tariflerimde medine hurması kullanıyorum (iri ve yumuşak olanları). Hurmaları da mutfak robotundan geçirip krema haline gelmesini sağladım. Karışıma hurmayı da ekleyip karıştırdım. Hurma tüm malzemeleri bir arada olmasını sağlıyor. 
glutensiz bar

Fırın kabına dökerek şekil verdim. Normalde pişirmeden şekil vererek buzdolabında da bekleterek kullanabilirsiniz. Bu sefer denemek için fırında 50 C'de 30 dk. pişirmeyi tercih ettim. Böylece daha sert, dağılmayan bir yapısı oldu :)

Hem rafine şekersiz hem de glutensiz çok güzel bir kahvaltı veya ara öğün seçeneğini kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca karabuğdaydan granola da yapabilirsiniz. Onun da tarifini paylaşıyorum.


Afiyet olsun.

Malzemeler:

100 gr Karabuğday
1 çb çiğ badem
1 çb kuru üzüm
6 adet hurma



4 yorum

  1. Merhaba. Tariften çiğ karabuğday kullandığınızı çıkarıyorum. Kavrulmuş karabuğday ile de granola yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki yapılabilir ama çiğ karabuğday daha sağlıklı olduğu için tercih ediyorum. Ayrıca kavrulmuşun biraz kokusu ağır geliyor :)

      Sil
  2. Kuru meyveleri de suda biraz bekletiyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, genelde bekletirim ama bu tarifte bekletmedim. Kuru üzümlerin biraz daha yumuşak olması için bekletilebilir :)

      Sil