Çocuğunuzun Yaratıcılığını Artırmak İçin Evde Yapabilecekleriniz

resim

Yaratıcılık genellikle doğuştan bir yetenek olarak görülür. Eğer bir çocuk güzel resimler çiziyor, şarkılar yazıyor ya da evde ufak piyesler sergiliyorsa yaratıcıdır, diğerleri ise bu becerilere sahip değildir. Halbuki yaratıcılık kendini sadece sanatsal becerilerle göstermez. Bir problem için bulduğu şaşırtıcı bir çözüm, fikrini sorduğumuzda sunduğu sıra dışı bir öneri de yaratıcılık belirtisidir ve bunlar gelecek hayatında işine çok yarayacaktır.

Her çocuk eşit miktarda yaratıcı değilse bile, çocuğumuzun ister az ister çok olan bu becerilerinin üzerinde çalışmak gelişmelerine yardımcı olur. Peki bir anne olarak çocuğumuzun yaratıcılığını artırmak için evde neler yapabiliriz?


1- Yaratıcılığını Göstermesi İçin Yeterli Kaynakları Sunmak

Çocuğumuzun içindeki yaratıcılığı neyin ortaya çıkaracağını henüz bilemiyor olabiliriz. Bazıları boyama yaparken kendini ifade eder, bazısı ufak bir bahçesi olduğunda harikalar yaratır, bazıları ise mükemmel hikaye anlatır. Önemli olan ona bu fırsatı ve yeterli zamanı sunmaktır. Eski bir fotoğraf makinesi, kumaşlar, resim malzemeleri gibi nasıl oynayacağını kısıtlamayan şeylerle vakit geçirmesini sağlayın. İlgisini cezbeden şeyler bulduğunda onun yönlendireceği şekilde beraber de oynayın ve kendini geliştirmesini izleyin.

çocuk

Kaynak: Flickr

2- Yaratıcı Dağınıklıktan Kaçmamak

“Kirlenmek güzeldir” diye boşuna dememişler. Yaratıcılığın karşılığı üstü başı kire batmış bir çocuk ya da her şeyin birbirine girdiği bir oda olabilir. Her gün bununla uğraşmak mümkün olmayacağından ilgisine göre bir alanı, kendini sınırlamadan ifade etmesi için ayırabilirsiniz. Örneğin odasının bir köşesi veya bahçenin bir bölümü boyama aktiviteleri için ayrılabilir. Çocuğunuzun ilgi alanı buysa, iç ya da dış alanlarda çocuklar için boyama aktiviteleri için şu önerilerden yardım alabilirsiniz.

3- Yaratıcılığı Günlük Hayata Katmak

Sadece fikrini sormak bile çocuğumuzun bağımsızca düşünmesini ve yaratıcılığını kullanmasını destekler. Örneğin daha önceden hiç yapmadığı şeyler arasından neyi denemek isteyeceğini sorabiliriz. Bir yemeği yaparken nasıl daha lezzetli olabileceği, evi daha güzel nasıl temizleyebileceğimiz konusunda fikirlerini alabiliriz. Sadece farazi bir soru sormak bile yaratıcılık çarklarını harekete geçirebilir. “Arabalar uçabilseydi ne olurdu?” ya da “Şu anda ormanda olsak ne yapardık?” gibi.

çocuk

Kaynak: Flickr

4- Beraber Bir Hikaye Yaratmak

Yapabileceğimiz en masrafsız ve ortalığı dağıtmayan aktivitelerden biri beraber bir hikaye yaratmaktır. İlk önce siz başlayın ve çocuğunuza bir hikayenin girişini anlatın. Kilit bir anda anlatma işini ona devredin ve hikayeyi gönlünce yönlendirmesine izin verin. Bir süre sonra sıra yine size geçsin ve bu şekilde devam edin. Hikayeye ekledikleri çocuğumuzun düşünce yapısı, normal hayatta yaşadıkları ve hayal gücüyle ilgili oldukça değerli ipuçları taşıyacaktır.

5- Yaratıcılığı Ödüllerle Sınırlandırmamak

Çocuğumuz sadece karşılığında bir şey alacağı için yaratıcılığını geliştirecek aktivitelerde bulunuyorsa, örneğin sadece parka gitmeye söz verdiğimiz için resim yapıyorsa, bu etkinlik onun için çok doğru olmayabilir. Yaratıcılık içten gelir ve hevesle beslenerek büyür. Çocuğumuzu kendi başına eğlendiği vakitlerde izleyerek, nelerle kendini ifade edebileceğini keşfedebiliriz. Sonrasında ise bu alanda gelişmeye teşvik etmek onun için çok daha verimli olacaktır.

Yazar: Fatih Melek


Hiç yorum yok