Cennet Hurmalı Glutensiz Kek

glutensiz kek

Kasım ayı geldi :) Umarım neşe içinde yaşayabileceğimiz harika bir ay olur. Cennet Hurmasına karşı çok önyargılıydım çünkü yıllar önce yediğimde tadı çok kötü gelmişti ve dişlerim acayip şekilde kamaşmıştı. Bende uzun süre tekrar yemedim. Meğer ne büyük bir lezzeti kaçırmışım yıllarca. Aslında benim iddia ettiğim gibi bir tadı yokmuş. Zaten kendisinin faydalarını saymakla da bitmiyor. Bu konudan da ayrıca bahsedeceğim ama bu kek benim için cennet hurmasına iade-i itibar kekidir :)

Markette cennet hurmasını görünce aklıma ilk "bunlardan ne güzel glutensiz - şekersiz kek olur :)" düşüncesi geldi. Zaten sipariş verdiğim hindistan cevizi unum da yeni gelmişti. Eve gelince de hemen denedim. Gerçekten de muhteşem oldu, yine ben tarifi yazana kadar kek bitti.

Cennet Hurmalı Glutensiz Kek Tarifi

Öncelikle cennet hurmalarını küçük parçalara kesip mutfak robotundan geçirip püre kıvamına getirdim. Daha sonra mikserde yaklaşık 3-4 dk. yumurta ve hindistan cevizi şekerini çırptım.

*İlk defa Hindistan cevizi şekeri kullandım, tadı gerçekten çok güzel. Sadece hafif kahverengi bir renk veriyor. Beyaz bir krema yapmaya çalışırsanız rengini etkileyebilir haberiniz olsun.
hindistan cevizi şekeri


Yumurta ve hindistan cevizi karışımına cennet hurması püresini de ekledikten sonra tekrar çırptım. En son da ceviz, Hindistan cevizi unu ve kabartma tozunu ekledim. Karışımı 20 cm'lik kelepçeli fırın kabına döktüm ve 170 C'de 25 dk pişirdim.

Hindistan cevizi unu ile yaptığım ilk denemeydi ama sonuç çok başarılıydı :) En kısa sürede kurabiye de denemek istiyorum. Buğday unundaki gibi kıtır kıtır olacak mı merak ediyorum.

Kek tek başına olmamalı sanki üzerinde bir de sosu olmalı gibi hissettim. Bu yüzden 1 adet cennet hurmasını rendeledim, biraz da Hindistan cevizi sütü (farklı bir süt ile de olabilir) ekledim ve tavada birkaç dakika pişirdim. Hemen krema kıvamına geldi bile:)

Kek fırından çıktıktan sonra üzerine kürdan ile minik delikler açtım ve sosu üzerine yaydım. Badem ile süsledim.

Glutensiz, rafine şekersiz cennet hurmalı kek hazır oldu.

Eğer tarifin hazırlanışını video olarak izlemek isterseniz Youtube kanalım linkinden ulaşabilirsiniz :)

Afiyet olsun.

Malzemeler:

2 adet Cennet Hurması
3 yumurta
1 yk Hindistan cevizi şekeri
1 sb Hindistan cevizi unu (farklı un çeşitleri tercih edilebilir.)
1 pk kabartma tozu
3-4 ceviz

Sosu için
1 adet Cennet Hurması
3 yk Hindistan cevizi sütü (farklı süt çeşitleri tercih edilebilir.)


9 yorum

  1. Merhaba,
    Hindistan cevizi şekerinin içinde Sakaroz, Glukoz ve Fruktoz olduğu için almadım. Yerine ne koyabilirim?
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :), bende bu yuzden cok az kullaniyorum. Sanirim hurma her zamanki gibi en iyi tercih olacak. Baska turlu tat vermek zor oluyor. Sevgiler

      Sil
  2. Buzdolabında bekletmek uygun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, üzerindeki kreması soğuduktan sonra buzdolabında da saklayabilirsiniz.

      Sil
  3. Şimdi yapıp yarın misafirlerime ikram etmeyi düşünüyorum. Bir gece beklemesi tadını bozar mı? Son bir soru daha: Beyaz şeker katmam gerekiyor, aynı ölçü yeter herhalde değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadını bozmaz ancak cennet hurması keki nemlendireceği için uzun süre beklediğinde ıslak kek gibi olabilir. Benim kullandığım cennet hurmaları çok yumuşak ve tatlıydı, bu yüzden çok şeker ihtiyacı olmadı. Aynı oranda beyaz şeker de yeterli olur eğer cennet hurmalarınız tatlıysa :)

      Sil
  4. Çok teşekkür ederim. Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  5. Ben denedim. Çok hafif bir tatlı oldu. Buzdolabında beklemiş hâli de güzeldi. Misafirlerim çok beğendi. Beyaz şeker ve beyaz unla yaptım. Eminim tarife göre yapıldığında daha hafif olacaktır.

    YanıtlaSil