Kız Şınavı - Dünya Kız Çocukları Günü


Bugün Dünya Kız Çocukları Günü :) Aslında bir haftadır kızımın geleceği, kız-erkek ilişkileri, insanların birbirine bakış açılarındaki farklılıklar ile ilgili derin düşüncelerdeyim.

Tüm bu düşüncelere kapılmamın sebebi son dönemlerde medyada fazlasıyla yer alan tacizler, saldırılar, küçümsemeler ile ilgili haberler.

Diğer sebebi ise kızımın okuldan geldikten sonra anlattıkları oldu. Pazartesi günleri Beden Eğitimi dersleri var. Beden eğitimi dersi sırasında sınıfındaki erkek çocuklardan birisi kızıma "Sen kız şınavı çek, kızlar güçsüz olur." demiş. Kızım da itiraz etmemiş, "ben her türlü sporu deneyebilirim veya ayırım yapamazsın" dememiş.

Bu olayı anlattığında üç konuda çok üzüldüm.
  • Kızım 8 yaşında ama 4 yıldır bale, modern dans, jimnastik gibi faaliyetler ile yakından ilgili, kurslara gidiyor ve fazlasıyla sportif. Acaba bu kadar etkinliğe rağmen "Her türlü faaliyeti yapabileceği konusunda özgüveni veremedim mi?" diye düşünüp kendime kızdım.
  • Sonra o erkek çocuğunun ailesine kızdım, daha 8 yaşında iken "Kızlar güçsüz olur." diye yetiştirildiği için.
  • En son ise kızıma kızdım, gereken cevabı vermediği için.
Sonra bu konuda uzun bir konuşma yaptık. Fiziksel farklılıkların olabileceği ama bunun bizim hayattaki duruşumuzu, başarımızı veya azmimizi etkilememesi gerektiğini birbirimize anlattık.

Daha sonra araştırırken bir kitap elime geçti. Sassa Buregren'in Küçük Feministin Kitabı...
Kitabın arka kapağındaki yazı çok hoşuma gitti. Alıntı yaparak paylaşıyorum.


"Her kız çocuğu, bir gün erkeklerin egemen olduğu bir dünyada yaşadığını ve kendisine oğlanlardan başka bir biçimde muamele edildiğini fark eder. İsveç'te yaşayan Ebba da bir gazete haberini okurken ayırdına vardığı bu duruma karşı neler yapabileceğini anneannesiyle ve arkadaşlarıyla konuşmaya başlar.
Bu işler hep böyle miydi, bunun bir çaresi yok mudur, bu konuda hangi yazarlar, ne zaman, neler yazdılar? Sınıfta sözümüzü kesen oğlanlarla, kızlara kendini kötü hissettiren reklamlara vb. nasıl baş edebiliriz?"

Kitabın arka kapağındaki yazının son cümlesinde “yolunu arayan her küçük kızın elinden tutuyor” yazılmış olsa da, bence hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının iki  elinden tutması önemli.

Bu yazıyı aslında kız çocuk annelerine çocuklarımızı bilinçlendirmek için bir çağrı, erkek çocuk annelerine de bir hatırlatma olması için yazdım. Sonuçta gelecekte "kız şınavı" sözünü "diz üstünde şınav" olarak değiştirebilecek ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayabilecek kişiler bizim çocuklarımız.

Sevgiler :)

5 yorum

  1. harikasınız, kızınıza çok güzel bir örnek ve rehberlik yapmışsınız, toplumsal cinsiyet eğitiminin önemine vurgu yapmak gerekiyor, tebrikler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Benzer dusuncelere sahip olanlari gördükçe mutlu oluyorum. Sevgiler.

      Sil