Erik Pestili

erik pestili tarifi

Maksut Aşkar en sevdiğim şeflerden birisi. Neolokal kavramı ile eski lezzetleri modernize ederek sunuyor. Programlarını sunuşuna aynı zamanda tarifleri anlatışını keyifle izliyorum. En son TV'de erik pestili yaparken görünce kafama takmıştım. En kısa sürede denemeliyim diye günlerdir düşünüyordum, sonunda oldu hatta pek güzel oldu.

Pestil, kuru yemişler, hurma gibi lezzetlere zaafım olduğu zaten tariflerimden anlaşılıyordur. Daha önceden de şeftali ve incir pestili tarifleri paylaşmıştım. Cips veya paketli gıdalar yerine çocuklarımızı keşke rafine şekersiz, katkı maddesiz pestil ve çeşitli kuruyemişlere alıştırabilsek. Ben bu konuda elimden geldiğince çaba sarf ediyorum ama sadece benim çabamla olabilecek bir konu değil ne yazık ki.

Şekersiz Erik Pestili Nasıl Yapılır?

Aslında şekersiz erik pestilinin uzun uzun anlatılacak bir tarifi yok, hazırlanışı çok pratik. 

* Öncelikle mürdüm eriklerini yıkadıktan sonra ikiye böldüm ve çekirdeklerini çıkardım. 

* Bir tencereye erikleri dizdim ve üzerine suyu ekledikten sonra kısık ateşte erikler pişene kadar kapağını açmadan bekledim.

* Erikler piştikten sonra kabukları ile ayırmak ve güzel, kıvamlı bir posa elde etmek için tel süzgeçten geçirdim. Bu noktada süzgeç ile uğraşmak ve vakit kaybetmek istemezseniz yüksek devirli bir mutfak robotuna da erikleri koyup püre haline getirebilirsiniz.

* Normalde tariflerimde nişasta pek kullanmıyorum ancak bu benim kendi tarifim olmadığı için tarifte önerilen miktarda nişasta kullandım. 

* Önce nişastayı bir kaseye koydum daha sonra da iki yemek kaşığı erik püresini nişastanın içine ekleyip, karıştırdım.

*Eğer nişastayı pürenin içine atarsanız topaklanır ve beklenen kıvamı sağlamaz. Bu yüzden önce ayrı bir kasede bir miktar nişasta ve erik püresini karıştırmak gerekiyor.

Kasede karıştırdığım nişasta ve erik püresi karışımını tencereye ekledim ve karıştırdım. Daha sonrada tat vermesi ve eriğin sağladığı hafif burukluğu yok etmesi için Andız Özü kullandım. Evde bal kalmamıştı, tarifin orjinalinde bal ekleniyor.

* En son aşama olarak fırın tepsisine yağlı kağıt serdim ve üzerine ince bir tabaka karışımdan sürdüm.

*Eğer kalın sürerseniz kuruma işlemi çok uzun sürer ya da belli noktaları kurutamazsınız. Bu yüzden ince bir tabaka sürmeye dikkat edin.

Vee fırında 100 C'de yaklaşık 45 dk. pişirdim. Sonrasında ise ev yapımı, çocuklar içinde harika bir tarif olan erik pestilini hızlıca tükettik.

Afiyet olsun.

Malzemeler:

1 kg. mürdüm eriği
1/2 sb. su
2 yk nişasta
3 yk Andız Özü / bal

Diğer pestil tariflerim :



3 yorum

  1. Tarifinizi dün akşam denedim harika oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık. Beğenmenize çok sevindim😊

      Sil
    2. Ellerinize sağlık. Beğenmenize çok sevindim😊

      Sil