Vişne Tarhanası Nasıl Hazırlanır?

vişne tarhanası tarifi

Yaz aylarını çok seviyorum. Tatil, dinlenme, kızımın okulu olmadığı için daha rahat planlanan günler vb. ama yaz boyunca da kış gelsin artık diyorum :)

Kış aylarına girmeden önce yapılan kışlık hazırlıklara bayılıyorum. Turşular, tarhanalar, salçalar ve buzluğu doldurma çabaları, bence hepsi çok keyifli. Her sene de elimden geldiği kadar çeşitli kışlık hazırlıkları yaparım.

Her sene mutlaka dondurucuya vişne koyarım çünkü meyve suyu, komposto veya pastalarda kullanıyorum. Bu sene diğer yıllardan farklı olarak vişne tarhanası denedim. Aslında daha önce duymamıştım ama internette "kışlık hazırlıklar nelerdir?" diye araştırırken "vişne tarhanası" ile karşılaştım. Çok ilgimi çekti ve ertesi gün bir haftalık vişne tarhanası hazırlama çabam başladı.

Baştan belirtmek istiyorum sonu güzel bitmedi ama siz benim son aşamada yaptığımı yapmazsanız harika bir tarhana elde edebilirsiniz. Bu da benim için bir ders oldu :(

Vişne Tarhanası Tarifi

Öncelikle vişneleri yıkadım ve çekirdeklerini çıkardım. Burada iki farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Önce çekirdekleri çıkartıp sonra pişirebilirsiniz ya da önce pişirip sonra süzgeçten geçirerek çekirdekleri ayırabilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Vişneleri yaklaşık 30 dk. kısık ateşte pişirdikten sonra 1 yemek kaşığı tuz ekledim. Daha sonra yavaş yavaş un ekledim. 

Ben tabi ki glütensiz olması sebebiyle kinoa unu kullandım ancak siz farklı un çeşitlerinden kullanabilirsiniz. 

Unu yavaş yavaş ekledim çünkü kıvamının bir anda yoğunlaşmasını istemedim. Hamurun kıvamı çok cıvık olursa kurutmak çok zor olur bu yüzden klasik kulak memesi kıvamını baz almamız sanırım en doğrusu :)

vişne tarhanası tarifi

Hamurun kıvamı yoğunlaştıktan sonra iri parçalara ayırıp güneşe koydum. Yaklaşık 2 gün bu şekilde bekledi.

2 gün sonra iri parçalar kurumaya başlayınca onları daha küçük parçalara böldüm ve 2 gün daha güneşte beklettim. İkinci günün sonunda iyice kurumuştu ancak elekten geçirilecek kıvamda değildi.
kışlık hazırlıklar

Bu yüzden fırında biraz kurutursam daha hızlı sonuç alırım diye düşündüm ancak tarhanaları ne yazık ki yaktım. Aslında kızımla ilgilenmeye dalmasam nefis vişne tarhanaları hazırdı ancak yandılar. Bu yüzden bu adımı yapmayın ya da fırının başında bekleyin :)

Fırından çıkardıktan sonra elekten geçirerek veya mutfak robotu yardımıyla vişne tarhanasını son haline getirebilirsiniz.

Nefis vişne tarhanalarınızı bu tarifle kolayca hazırlayabilir ve kışlık hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.

Vişne tarhanasını nerelerde kullanabilirim diye sorarsanız aslında düşündükçe yeni bir alan buluyorum diyebilirim. Çorbalarda, keklere / tatlılara renk vermek için, yemekleri süslemek için, kıvam arttırıcı olarak yemeklerde vb.

Sizce nerelerde kullanılabilir?

Afiyet olsun.


Malzemeler:


1 kg. vişne
1 yk tuz
Aldığı kadar un (kinoa unu)


Eğer vişne ile şekersiz ve unsuz bir lezzet hazırlamak isterseniz linkini paylaştığım tarifler tam size göre :

Şekersiz, Unsuz Vişneli Cheesecake

Vişneli Minik Lezzet Küpleri

Hiç yorum yok