Ev Yapımı Granola



ev yapımı granola tarifi

Aslında uzun kahvaltı yapmayı çok severim ama her zaman vakit olmuyor. Bazen gerçekten doyurucu, bize uzun süre enerji verecek yiyeceklere ihtiyacımız oluyor. Granola bu besinlerden bir tanesi. Bir süredir "Granola nasıl yapılır?" diye düşünüyordum. Yoğun bir iş hayatı içinde olan kişiler süt veya yoğurtla karıştırarak güne hızla başlayabilirler. 


Genellikle yulaf ile yapılması tercih ediliyor ama ben glutensiz olması için karabuğday ile yapmayı denedim.  İyi ki de yapmışım harika bir lezzet elde ettim.

Hazırlanışı çok basit, öncelikle karabuğdayı (greçka) 5 dk kadar suda beklettim. Karabuğday hemen şiştiği için pişirmenize gerek yok, biraz suda bekleterek kullanabilirsiniz.

Karabuğdayın suyunu süzdükten sonra badem ile bir kasede karıştırdım. Daha sonra bir tavada Hindistan cevizi yağı ve Andız Özünü kısık ateşte karıştırdım.

"Andız Özü nedir?" diyebilirsiniz, benim yeni keşfim:) Andız ağacının kozalaklarından üretilen bir pekmez türüymüş. Bir çok pekmez türünde olduğu gibi şifalı ve her derde deva olarak gösteriliyor. Aroması biraz yoğun ama biz tadını beğendik. Ben farklı bir lezzet denemesi yapmak için andız özünü denedim, siz bal veya pekmez ile de yapabilirsiniz.


Tavada ısıttığım karışımı karabuğday ve badem karışımı üzerine döktüm ve eşit miktara dağılması için karıştırdım. Daha sonra önceden ısıttığım fırında 150 C'de ara ara karıştırarak 20 dk pişirdim. Kıtır kıtır oldu. Soğuduktan sonra içine dilediğiniz kuruyemişleri ekleyebilirsiniz. Ben kabak çekirdeği, kuru üzüm ve yaban mersini eklemeyi tercih ettim.

Kısa bir sürede glutensiz ev yapımı granolamız hazır oldu.

Bir muz ve yarım avokadoyu karıştırarak puding gibi yapıp üzerine karabuğdaylı granolayı ekleyerek harika bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Malzemeler:

1 çb karabuğday
1 çb badem
2 yk Hindistan cevizi yağı
2 yk Andız Özü (yerine bal /pekmez de kullanabilirsiniz.)


6 yorum

  1. Burada hindistan cevizi yağı yerine zeytinyağı nasıl olur acaba?? Elimde o var şuan 😃
    Birde hindistan cevizi yağı ile ilgili birşey sormak isterim... İnternette biraz baktım ama hep kozmetik alanda kullanımı gösteriyor yani sofrada kullanılanla farklıdır herhalde bunlar. Siz nerden alıyorsunuz acaba yağı? Bide mümkünse marka ve fiyat bilgisi verebilir misiniz..?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, zeytinyağı da olabilir ama tatlı bir granola yapmayı planladığım için hindistan cevizi yağı kullandım. Verdiği aroma, kokusu çok hoşuma gidiyor. Kozmetik olarak kullanılan ile sofrada kullanılan aynı, Lifeco marka alıyorum. Hem makyajınızı temizleyebilir hem de yemek yapabilirsiniz😊 Artık bircok markette var. Internette de www.aradolu.com sitesinden alıyorum.Sevgiler

      Sil
  2. Merhaba, sizi severek takip ediyorum.. Bal, pekmez ısı ile kanserojen oluyor denir, aslı ne kadar var? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Sanki abartılı bir konu gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu tarz yazıları bende çok okudum. Bazı kaynaklar kullanılabileceğini bazıları ise zararlı olduğunu belirtiyor. Ne yazık ki bende emin değilim bu yüzden sık kullanmamaya çalışıyorum.

      Sil
  3. karabugday çiğ mi, kavrulmuş paket mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kavrulmuş karabuğday yerine çiğ/beyaz renk olan karabuğday kullanıyorum.

      Sil