Ramazan Pidesi

pide tarifi


Aslında beni tanıyanlar, blogu takip edenler un, maya içeren, gluten içeren ürünleri tüketmediğimi biliyorlar ancak arada sırada yaramazlık yapma hakkını kendime tanıdığım ve ramazan ayında pide kokusuna herkes gibi bende karşı koyamadığım için pişirdim.

Çok uzun süredir mayalı bir yiyecek pişirmemiştim, kokusunun evin içine nasıl dağıldığını unutmuşum. Özetle bugünkü tarif epey unlu ve glutenli ama her zamanki gibi çok lezzetli:) Sadece kullandığım unun yarısını karabuğday unu olarak ekledim, böylece biraz zararlı etkisini kendimce azalttım:)


Şimdi tarife geçebiliriz. Öncelikle sıvı olan malzemeleri derin bir kapta karıştırdım. Sıvı malzemelerim su, süt ve yağ. Daha sonra kuru maya ve tuzu ekledim. Tuzu biraz az eklemişim bu yüzden malzemeleri yazarken tarifi 1 tatlı kaşığı olarak değiştirdim. 
En son ise unu ekledim ancak tüm kullandığım unu tek seferde eklemedim, parça parça ekledim ve yavaşça yoğurmaya devam ettim. İyice yoğurduktan ve kıvamından emin olduktan sonra 1 saat mayalanması için bıraktım. Bu kısımda hamurun giderek büyümesini izlemek çok eğlenceli:)

Hamur mayalandıktan sonra 25 cm'lik fırın kabına şekil vererek hamuru yaydım. Ben fırın kabı tercih ettim ancak hamurunuzun durumuna göre yağlı kağıt üzerinde yapıp fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz. Şekil verme işlemini tamamladıktan sonra üzerine yumurta sarısı, yağ ve süt karışımını sürdüm. Susam ve çörek otu ile süsledim. Pişirmeden önce şeklini alması için 30 dk. daha beklettikten sonra önceden ısıtılmış fırında 200 C'de 40 dk. kadar pişirdim.
Harika, çıtır çıtır bir ramazan pidesi hazırlamış oldum.

Afiyet olsun.

Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk. kuru maya
2 sb un (1 sb karabuğday unu + 1 sb buğday unu)

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yk süt
1 yk zeytinyağı


Hiç yorum yok