Ev Yapımı Fıstık Ezmesi

fıstık ezmesi tarifi


O kadar güzel oldu ki, fotoyu çekerken bile heyecanlandım. Keşke kokusunu da size gönderebilsem. Yıllar önce denemiştim bu tarifi pek istediğim gibi olmamıştı, biraz bozulmuştum açıkçası. Meğer sorun bende veya tarifte değil rondodaymış :) Rondoyu değiştirip 2 bıçaklıdan 4 bıçaklıya geçince sorun ortadan kalktı, bende rahatladım. Şimdi tarife başlayabilirim.


Öncelikle uzun bir süre yer fıstıklarını ayıklamanız ve kabuklarını soymanız gerekiyor. Ben tek tek kabuklarını soydum ama sonra öğrendim ki 10 dk. kadar fırınlayıp çıkarınca kabuklar hemen soyuluyormuş. Ben uğraştım, siz uğraşmayın :)

Daha sonra fıstıkları 5 dk. kadar tavada kavurdum. Bu sürede çıkan kokuya inanamayacaksınız, bu arada birkaç tanede malzemeden çalıp yemiş olabilirim. Kavurma işlemi sonrasında zaten hafifçe renk değiştirmeye başlıyor o zaman tavadan alabilirsiniz. Neden bu işlemi yapıyoruz derseniz kavrulunca içindeki yağı daha rahat ortaya çıkıyormuş.

Rondoya alıp birkaç dakika çalıştırarak toz haline gelmesini sağladım. Sonrasında içine hindistan cevizi yağı (yine mi hindistan cevizi yağı dediğinizi duyar gibiyim. Tereyağ veya zeytinyağı da olur) ve bal ekleyerek tekrar rondoyu çalıştırdım. Buradaki işlem süreniz biraz mutfak robotunuzun performansına göre değişebilir. Bu yüzden krem kıvamına gelene kadar çalıştırmak gerekiyor.

Sonrasında da kaseye alıp ev yapımı harika fıstık ezmenizin tadına varabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Malzemeler:

1,5 su bardağı yer fıstığı
1 yk bal
1 yk Hindistan cevizi yağı (zeytinyağı veya tereyağı da olur)


4 yorum

  1. yağ koymanızı hiç gerek yok. bir kaç dakika çalıştırırsan robotu zaten kendi yağını bırakacak. Ben uzun zamandır kendim yapıyorum. fırında kavuruyorum bıraz başka hiç birşey eklemeden robutta çekiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hafif aroma katmasi ve kolay yapismasi için kullanmıstim ama onumuzdeki hafta tekrar yapmayı planlıyorum. Bu sefer yağ koymadan deneyeceğim :) Sevgiler.

      Sil
  2. Hindistan cevizi için önerdiğiniz bir marka var mı?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ben LifeCo markasını kullanıyorum. Onemli olan havalar biraz soğudugunda oda sıcaklığında donması. Bu sekilde kalitesini kontrol edebilirsiniz :)

    YanıtlaSil