Filizlendirme Mucizesi : Bakliyat Çimlendirme


çimlendirme

Yeme alışkanlığımı kökten değiştirmeye çalıştığım, çiğ beslenmeye alışmaya başladığım bu dönemde filizlendirme/çimlendirme yöntemi en sağlıklılardan.

Uzun süredir yapmak istiyordum, "filizlendirme nasıl yapılır", "çimlendirme faydaları nelerdir" merak ediyordum. İlk denememi "yeşil mercimek" ile yaptım.

Filizler güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden. Filizlendirilmiş yani yeniden canlandırılmış olan baklagillerin filizlendirilmemiş olanlara göre 8 kat daha fazla vitamine sahip olduğu söyleniyor. Ayrıca tohumları, bakliyatları yeniden canlandırarak lektin ve fitik asit oranını da tamamen yok edemesekte azaltabileceğimiz belirtiliyor.

Evde kolayca yapılabilen ve eğlenceli bir yöntem, çocuklar içinde çok ilgi çekici olduğu kesin. Filizlendirme kavanozu aldım ancak evdeki normal bir cam kavanozda da rahatlıkla filizlendirme yapabilirsiniz.

Nasıl filizlendirme yapılır?

Yeşil Mercimek Filizlendirme

İlk denemem olduğu için küçük bir kavanozda 4 yk yeşil mercimek ile başladım. 1 : 4 oranında su koydum, yani mercimek üzerine 16 kaşık su ekledim, kavanozun kapağını kapattım. 6 saat sonra zaten mercimekler suyu emmişti ve şişmişti.

bakliyat filizlendirme

Mercimekleri yıkadım ve süzdükten sonra tekrar kavanoza koydum, üzerini tülbent ile örtüp 12 saat beklettim. 12 saat sonra tekrar yıkayıp, süzdüm ve kavanoza koydum. 48 saat sonunda filizler hazırdı:) Saatler arasındaki değişimin resimlerini de paylaşıyorum, böylece siz de yaparken kıyaslayabilirsiniz.
bakliyat filizlendirme

Bu filizleri çorbalara, salatalara veya yoğurda katarak yiyebilirsiniz. Hatta filizlendirilmiş yeşil mercimeklerden yemek yapabilirsiniz.

Karabuğday Filizlendirme

İkinci denememi de aynı yöntemle karabuğday ile yaptım. Karabuğday da yeşil mercimek gibi filizlendi. 

Karabuğday da glutensiz olması sebebiyle sık tercih ettiğim besinlerden :)




Ay Çekirdeği Filizlendirme

Salatalarınız harika alternatiflerden birisi de ay çekirdeğini filizlendirmek. Aynı yöntemle çok lezzetli ay çekirdeği filizlerine ulaşabilirsiniz. Çocuklarınız için de keyifli olacağına eminim.


filizlendirme


Maş Fasulyesi Filizlendirme

Son denemem ise maş fasulyesi oldu. Aynı yöntemle fasulyelerim filizlendi. Hatta omlet bile yaptım. Kesinlikle tavsiye ederim.


maş fasulyesi

Bu yöntemi kullanarak hem besleyici hem de sağlıklı filizler elde edebilirsiniz.

Sağlıkla kalın,

9 yorum

  1. Merhaba. Ellerinize sağlık. Çimlenen mercimekleri çiğ şekilde pişen bir çorbanın içine mi atarak kullanabiliriz? Ya da mercimek yemeği yapmak istediğimizde de pişirerek kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, genellikle salatalarda kullanıyorum. Ancak uzun uzun pişirmek yerine çorba piştikten sonra içine de ekleyip kullananlar var. Besin değerini kaybetmemesi için çok pişirmemek gerekiyormuş.

      Sil
  2. Merhaba bilgilendirme için çok teşekkürler . Filizlendirme yaptıktan sonra buzlukta saklamamızın bir süresi varmıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) az miktarda hazırlayıp kısa sürede tüketmeye çalışıyorum. Bu yüzden buzlukta hiç bekletmedim. Buzdolabında 3 gün kadar bekletip kullanıyorum.

      Sil
    2. Teşekkürler :)

      Sil
  3. çimlendirme kısmında oda ısısında mı bekleniyorsunuz?

    YanıtlaSil
  4. Severek takip ediyorum, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil